Homenatge sardanista a la família Mercader

Aquest diumenge es va descobrir un rètol dedicat a la família Mercader. La placa que exposa a grans trets la història d’aquesta saga sardanista es va descobrir al carrer Pintor Joan Massanet, 24-26 de l’Escala.

A l’acte, hi van ser membres de la família Mercader, els components de l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu i representants municipals. Tot seguit va tenir lloc una audició de sardanes a càrrec de la Principal de l’Escala en la qual es van tocar composicions de Pere Mercader.

Rossend Mercader i Silvestre, nascut a Fontclara el 1836, més conegut com el Cadiraire per la seva professió, es va traslladar a l’Escala de jove. Va ser director de diverses cobles i va fer arranjaments i composicions. També es va dedicar a professor de música sent mestre de reconeguts instrumentistes i compositors com Francesc Sala o Josep Vicens Juli (Avi Xaxu). El seu fill, Pere Mercader, nascut a l’Escala el 1855 va seguir les passes del seu pare en l’ofici de cadiraire i músic. Es va especialitzar com a tible i tenora. Va morir el 1969 deixant una producció de més de 400 sardanes.

Aquest acte va coincidir amb la Festa Petita de l’Escala, Sant Pere. Per aquest motiu, al migdia es va celebrar un ofici solemne amb acompanyament de cobla i a la sortida del mateix es van tocar tres sardanes. La tarda va concloure amb la descoberta del cartell històric i l’audició de sardanes amb composicions de Mercader.